Banoffi pie

4.5 (167 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne połączenie bananów i masy krówkowej. Ciasto to tylko kilka niepozornych składników, ale razem tworzą coś niesamowitego i trudno odmówić kolejnego kawałka. Zapraszam serdecznie!

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180 g ciasteczek owsianych (mogą to być również ciastka maślane, herbatniki itp)
    70 g masła
    510 g masy krówkowej (1 puszka)
    2 duże banany
    sok z połowy cytryny
    16 g cukru waniliowego
    300 ml śmietany 36%, schłodzonej
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    kostka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Banoffi pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Masło umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Ciasteczka zmiksować blenderem na tzw ‚piasek’. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy, przyklepać i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Banoffie pie 3. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Na schłodzony spód wyłożyć masę krówkową i wyrównać. Poukładać banany i skropić je równomiernie sokiem z cytryny.
  • 4. Śmietanę, cukier i mascarpone włożyć do dużej miski i ubić, do otrzymania gęstej masy. Na banany wyłożyć krem z bitej śmietany i wyrównać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 1 h. Przed podaniem wierzch posypać startą gorzką czekoladą.
    Smacznego!

Porady

Do spodu możecie użyć dowolnych ciasteczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować