Terrina

Terrina, to bez wątpienia jedna z najbardziej eleganckich przystawek, jakie mogą znaleźć się na stole w trakcie rodzinnej biesiady lub spotkania ze znajomymi. Nie jest jeszcze przesadnie popularna w Polsce, ale zdecydowanie warto zwrócić na nią uwagę, ponieważ wiele osób docenia jej charakterystyczny smak oraz uniwersalność.

Liczba przepisów: 22

Co to jest terrina?

Terrina, to przystawka wywodząca się z Francji. Zwykle podawana jest w formie podłużnego kształtu przypominającego sztabkę (co zresztą w luźnym tłumaczeniu oznacza zwrot „terrina”). Początkowo przystawka ta powstawała wyłącznie z mięsa, lecz nawet dziesiątki, czy setki lat temu eksperymentowano z różnymi jego rodzajami. Jak się okazało, praktycznie każdy z nich doskonale pasuje do konwencji terriny i świetnie smakuje w tej formie.

Zwykle przygotowuje się ją w piekarniku, tak jak mówią tradycyjne przepisy z kuchni francuskiej. Na przestrzeni ostatnich lat powstało jednak mnóstwo receptur umożliwiających przygotowanie terriny nawet na zimno, w oparciu o zastosowanie żelatyny. Niezależnie jednak od zastosowanych składników oraz sposobu przyrządzenia terriny, możesz mieć pewność, że zagwarantujesz swoim gościom bezmiar wspaniałych smakowych doznań.

Terrina mięsna

Istnieje mnóstwo propozycji przygotowania terriny opartej o mięso. Godna uwagi jest między innymi terrina drobiowa, której przyrządzenie wydaje się najłatwiejsze. Terrina z kurczaka to jednak tylko wierzchołek ogromnej góry lodowej pomysłów na to danie. Najbardziej klasycznym rozwiązaniem jest terrina wieprzowa, która cieszyła się powodzeniem już kilkadziesiąt lat temu. Nic nie stoi także na przeszkodzie, żeby pokusić się o zastosowanie kaczki lub indyka. Możliwości jest mnóstwo.

Terrina rybna

Terrina mięsna, to wprawdzie najbardziej klasyczny sposób przygotowania tej przystawki, ale godna uwagi jest także terrina rybna. Najpopularniejszym przepisem na to danie oparte o ryby, jest z pewnością terrina z łososiem, której przygotowanie opiera się na rozdrobnieniu łososia i odpowiednie jego doprawienie. To nie koniec jednak owoców morza, które doskonale komponują się z całą formą tej przystawki. Co bardziej odważni miłośnicy kulinariów sięgają między innymi po krewetki.

Terrina warzywna

Obecnie znaleźć można wiele przepisów na tradycyjne dania w wegetariańskiej odsłonie. Terrina, jest pod tym względem wyjątkowym przypadkiem, bowiem można tutaj wykazać się ogromną kreatywnością i inwencją twórczą, stosując różnego rodzaju warzywa. Godna polecenia, jest między innymi terrina buraczana, lecz także taka z wykorzystaniem soczewicy, czy innych podobnych składników znanych z bycia ekwiwalentem dla produktów mięsnych.

Jeśli zdecydujesz się na ciekawą opcję, jaką jest bez wątpienia terrina wielkanocna, możesz zdecydować się na wykorzystanie do niej ugotowanego jajka, czy sera feta. Możliwości jest tutaj naprawdę mnóstwo i w praktyce tylko od ciebie zależy, jaka terrina powstanie z twoich rąk. Musisz jednak wiedzieć, że nie ma się czego bać, ponieważ każdy przepis na terrinę jest niezwykle prosty i z pewnością poradzisz z nim sobie, nawet nie posiadając dużego doświadczenia w kuchni.

Z czym podawać terrinę?

Z racji charakterystycznej konsystencji i różnorodnych wariacji smakowych, warto zadbać o odpowiednie towarzystwo dla terriny. Odpowiedni sposób podania tej przystawki nie istnieje, co jest kolejnym polem do popisu dla najbardziej kreatywnych kucharzy. Przy stole wielkanocnym najlepiej sprawdzi się chrzan oraz cytryna. Podając terrinę na talerzu, warto położyć obok kilka jej kawałków.

Podczas nieco bardziej uroczystych biesiad, można zdecydować się na nieco mniej konwencjonalne podanie terriny. Poleca się między innymi zastosowanie kaparów lub mieszanki sałat. Warzywa te powinno się skropić octem balsamicznym lub oliwą, co nada im niepowtarzalnego charakteru.

Jak zatem widać, mamy do czynienia z niezwykle uniwersalną potrawą, która sprawdzi się na każdą okazję. Możesz przygotować terrinę zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i na eleganckie przyjęcie z rodziną, nie tylko zresztą z okazji Wielkanocy. Serdecznie polecamy i życzymy smacznego.

To może cię zainteresować