Zielona terrina

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka i pyszna, pełna zielonych skarbów :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 200 gramów
    - olej: 3 łyżki
    - duży por: 1 sztuka
    - brokuł: 1 sztuka
    - mleko 2%: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - ser żółty gouda: 100 gramów
    - pieprz, sól, suszony lubczyk: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Terrina Dania główne

Zielona terrina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku
  • 2. Pora szatkujemy w talarki i przysmażamy lekko na oleju. Stopniowo dolewając mleka - dusimy na średnim ogniu. Gdy się rozpadnie - dodajemy ryż i wlewamy pozostałe mleko i dusimy jeszcze chwilkę
  • 3. Brokuł kroimy na drobne różyczki i gotujemy na półtwardo na parze. Dodajemy do całości i przyprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy
  • 4. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 180*C przez ok. 25-30 minut (na środkowej półce)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować