Efektowne, bardzo proste w przygotowaniu danie. Lekkie, wegetarianskie i pachnace latem.
20 min
Składniki:
na 2 porcje:
2 pomidory
2 mozzarelle
garść rukoli (ok. 50 g)
1 ogórek
parę czarnych oliwek bez pestek (ok. 30g)
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z 1/4 cytryny
oliwa z oliwek
oregano
sól
Letni tatar z mozzarelli, rukoli i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory przekroic i wydrazyc z wody i ziarenek. Pokroic na drobna kosteczke. Doprawic sola. oregano i wedlug uznania skorka z cytryny.Wymieszac z 1 lyzka oliwy z oliwek.
2.Rukole pokroic .Ogorki obrac ze skorki, zetrzec na grubej tarce, a nastepnie odcisnac z soku i dodac do rukoli. Wymieszac z 1 lyzka oliwy, sokiem z cytryny i szczypta soli.
3.Mozzarelle pokroic w kosteczke. Wymieszac z pokrojonymi oliwkami, sola i oregano.
4.Na talerzu ulozyc metalowy pierscien, a nastepnie ulozyc wartwe mozzarelli, rukoli z ogorkiem i pomidory. Poszczegolne wartwy delikatnie dociskac, e ten sposob po sciagnieciu pierscienia beda ladnie widoczne poszczegolne wartwy
5.Sciagnac pierscien. Scropic oliwa z oliwek , udekorowac kawaleczkami skorki cytrynowej i podawac.
Porady
Jesli mozzarella jest miekka i wodnista, przed pokrojenie odcisnac ja w dloniach z serwatki.
Komentarze