Tarta meksykańska

5 (1 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    250 g mąki pszennej
    5 g margaryny lub masła
    100 ml mleka
    1/4 kostki świeżych drożdży
    1 jajko
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    pierś kurczaka (pojedyncza)
    50 g startego sera żółtego
    1/2 opakowania warzyw meksykańskich na patelnię
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki przyprawy do drobiu
    pieprz
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Dodatkowo:
    ser żółty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Ciasto drożdżowe

Tarta meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłą, stopioną margarynę lub masło, potem resztę składników i zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć cisto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
  • * 2. Farsz:
    Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami i pieprzem. Warzywa meksykańskie wyłożyć na patelnię z jedną łyżką oleju i smażyć ok. 8 minut, ostudzić. W misce wymieszać usmażonego kurczaka, warzywa i starty ser żółty.
  • * 3. Użyłam takiej mieszanki meksykańskiej.
  • * 4. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy na tartę, podpiec ok. 10 - 15 min. w temp. 180*C. Wyłożyć farsz, posypać żółtym serem startym na tarce i piec 10 - 15 min. do rozpuszczenia sera.

Porady

Podawałam z keczupem :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować