Tarta cytrynowa z jeżynami (dietetyczna)

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Przedstawiam tartę w kremem cytrynowym na pełnoziarnistym spodzie. Duża ilość błonnika, obniżona zawartość cukru i świeże owoce sprawiają, że ciasto nie koliduje z dietą odchudzającą :)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - Mąka pszenna pełnoziarnista: 100 gramów
    - mąka pszenna biała: 70 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - margaryna: 85 gramów
    - drobno starta skórka z cytryny: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - zimna woda: 50 mililitrów
    - cukier puder: 1 łyżeczka
    MASA CYTRYNOWA:
    - jajko duże: 2 sztuki
    - cukier brązowy: 50 gramów
    - masło pokrojone w kostkę: 100 gramów
    - sok z cytryny: 100 mililitrów

    - świeże jeżyny: 300 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta cytrynowa z jeżynami (dietetyczna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Upiec ją można także w prostokątnej formie do tart o rozmiarze 33x10 cm, najlepiej z ładnie pofalowanym brzegiem.
  • 2. Najpierw przygotowujemy cytryny. Każdą dokładnie myjemy pod bieżącą gorącą wodą. Ścieramy skórkę przy pomocy specjalnej tarki lub zestu. Cytrynę masujemy rolując ją po blacie, przekrawamy i wyciskamy sok do oddzielnego pojemniczka.
  • 3. Do miski wrzuć mąki, sól i cukier oraz kostki masła. Rozdrabniamy całość rękoma, szpatułką, lub w malakserze aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać żółtko, skórkę z cytryny i tyle wody by powstało gładkie, ale nieklejące się ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką tortownicę i rozwałkować koło (lub kwadrat)
    o średnicy 30 cm. Delikatnie przekładamy ciasto do formy, wyklejamy dno i formujemy równe brzegi. Na środku umieszczamy papier do pieczenia na który wysypujemy fasolki do pieczenia tarty. Formę wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • 4. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem masy cytrynowej. Wbijamy jajka do żaroodpornej miski, którą później będzie można umieścić na garnku z wodą. Ubijamy jajka z cukrem aż będą puszyste i lekko zbieleją. Wstawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą i dalej ucieramy z dodatkiem masła i soku z cytryny. Masę stale mieszamy trzepaczką przez ok 10 minut aż masa zgęstnieje, będzie miała konsystencję rzadkiego budyniu. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem. (by na wierzchu nie powstał kożuch)
  • tarta z jeżynami i kremem cytrynowym 5. Rozgrzewamy piekarnik do 190'C. Wstawiamy tartę i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy papier z fasolkami i jeszcze dopiekamy przez 10 minut. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Jeżyny dokładnie płuczemy. Jeśli są zebrane z lasu, możemy płukać przez chwilę gorącą wodą z kranu. Odsączamy jeżyny na sicie.
  • tarta cytrynowa z jeżynami na pełnoziarnistym spodzie 6. Gdy masa i ciasto są już zimne, możemy już dekorować ciasto. Masę cytrynową wylewamy na tartę i układamy na niej jeżyny zaczynając od brzegu. Tarta prezentuje się najlepiej, gdy każdą jeżynę ułożymy oddzielnie, czubkiem do góry. Można oczywiście jeżyny po prostu rozsypać na cieście i tez będzie pysznie.

    Tartę wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny i przed podaniem dekorujemy skórką otartą z cytryn.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Jeżyny Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować