Tartaletki z kremem z białej czekolady i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Baza do kremu: dzień przed przygotowaniem deserów podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
2.Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3mm, schłodzić godzinę w lodówce.
3.W mocno schłodzonym cieście wycinać foremkami spody, następnie za pomocą linijki odmierzyć paski o długości obwodu foremek, wyciąć kilka milimetrów wyższe paski niż brzegi foremek, wylepić dokładnie dno i boki ciasta, nadmiar wystający z foremek wyciąć i wyrównać. Formy wylepione ciastem schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie upiec foremki na złoto w 190 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić.
4.Krem: mascarpone ubić na sztywno z bazą z dnia poprzedniego. Za pomocą szprycy wyciskać krem na spody tarteletek. Na wierzch ułożyć pokrojone owoce.
5.Dżem morelowy rozpuścić w garnku i posmarować owoce. Posypać posiekanymi pistacjami.
Komentarze