Tarta bezglutenowa z masłem orzechowym i kremem daktylowym

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Słodkości bez cukru, czyli pyszna tarta na kruchym, bezglutenowym spodzie z masłem orzechowym i kremem daktylowym. Słony smak masła orzechowego doskonale komponuje się ze słodkim daktylowym kremem. Ciasto dobre na każdą okazję.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    1) 40 g masła klarowanego
    2) 90 g mąki kukurydzianej
    3) 35 g mąki jaglanej
    4) 35 g mąki ziemniaczanej
    5) 2 łyżki miodu
    6) 60 g jogurtu kokosowego
    7) 2 łyżki wody (opcjonalnie)
    Krem daktylowy:
    1) 180 g suszonych daktyli
    2) 30 g masła klarowanego
    3) 60 g jogurtu kokosowego
    4) szczypta soli
    Polewa:
    1) łyżeczka masła klarowanego
    2) łyżka miodu
    3) 2 łyżeczki kakao
    Dodatkowo:
    1) masło orzechowe
    2) orzeszki ziemne
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tarta bezglutenowa z masłem orzechowym i kremem daktylowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło klarowane roztapiamy w garnuszku. Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać 2 łyżki wody. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formę do tarty o wymiarach 35x10 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika upieczony spód odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Przygotowujemy krem daktylowy:
    1) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 3 godziny (albo nawet na noc). Następnie odcedzamy daktyle.
    2) Masło roztapiamy w garnuszku.
    3) Do wysokiego naczynia przekładamy odcedzone daktyle, roztopione masło, jogurt kokosowy i szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem.
  • 3. Przygotowujemy polewę: do garnuszka przekładamy masło klarowane, miód i kakao i podgrzewamy aż masło z miodem roztopią się
  • 4. Ostudzony spód tarty smarujemy masłem orzechowym, na wierzch kładziemy krem daktylowy, polewamy polewą i posypujemy potłuczonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować