Słodkości bez cukru, czyli pyszna tarta na kruchym, bezglutenowym spodzie z masłem orzechowym i kremem daktylowym. Słony smak masła orzechowego doskonale komponuje się ze słodkim daktylowym kremem. Ciasto dobre na każdą okazję.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
1) 40 g masła klarowanego
2) 90 g mąki kukurydzianej
3) 35 g mąki jaglanej
4) 35 g mąki ziemniaczanej
5) 2 łyżki miodu
6) 60 g jogurtu kokosowego
7) 2 łyżki wody (opcjonalnie)
Krem daktylowy:
1) 180 g suszonych daktyli
2) 30 g masła klarowanego
3) 60 g jogurtu kokosowego
4) szczypta soli
Polewa:
1) łyżeczka masła klarowanego
2) łyżka miodu
3) 2 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
1) masło orzechowe
2) orzeszki ziemne
Tarta bezglutenowa z masłem orzechowym i kremem daktylowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło klarowane roztapiamy w garnuszku. Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać 2 łyżki wody. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formę do tarty o wymiarach 35x10 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika upieczony spód odstawiamy do ostudzenia.
2.Przygotowujemy krem daktylowy:
1) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 3 godziny (albo nawet na noc). Następnie odcedzamy daktyle.
2) Masło roztapiamy w garnuszku.
3) Do wysokiego naczynia przekładamy odcedzone daktyle, roztopione masło, jogurt kokosowy i szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem.
3.Przygotowujemy polewę: do garnuszka przekładamy masło klarowane, miód i kakao i podgrzewamy aż masło z miodem roztopią się
4.Ostudzony spód tarty smarujemy masłem orzechowym, na wierzch kładziemy krem daktylowy, polewamy polewą i posypujemy potłuczonymi orzechami.
Komentarze