Jest to jedno z moich ulubionych ciast, zapraszam po prostu musicie spróbować. Składa się z biszkoptów, masy kawowej z serków, masła oraz mleka w proszku i galaretki. Smakuje po prostu obłędnie.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
*proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
*szklanka u mnie to zawsze 250ml*
Ciasto kawowe bez pieczenia-po prostu obłędne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed przygotowaniem ciasta masło oraz serki wyciągamy z lodówki by nabrały temp pokojowej.
1 galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody, studzimy. Blaszkę smarujemy tłuszczem.
W galaretce maczamy biszkopty i wykładamy nimi dno blaszki.
Następnie przechodzimy do przygotowania masy serowej.
Do miseczki dajemy żelatynę oraz kawę, zalewamy 125ml gorącej wody-dokładnie mieszamy i studzimy.
Masło ucieramy z żółtkiem oraz z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy serki-trochę serka-miksujemy, znów dodajemy trochę serka i znów miksujemy.
Następnie do powstałej masy dodajemy mleko w proszku-miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzona żelatynę z kawą. Nie miksujemy długo-tylko do połączenia.
Powstała masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na pół godziny tak by masa zaczęła tężeć. Następnie układamy na masę warstwę biszkoptów też maczając je w galaretce. Ciasto wstawiamy do lodówki.
2 pozostałe galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce cała noc by wszystko się stężało i smaki przegryzły. I gotowe.
Komentarze