Ciasto kawowe bez pieczenia-po prostu obłędne

3.47 (105 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to jedno z moich ulubionych ciast, zapraszam po prostu musicie spróbować. Składa się z biszkoptów, masy kawowej z serków, masła oraz mleka w proszku i galaretki. Smakuje po prostu obłędnie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
    *szklanka u mnie to zawsze 250ml*


    -2 szkl mleka w proszku
    -800-900g serka homogenizowanego waniliowego
    -250g masła lub margaryny
    -1/2 szkl cukru
    -2 paczki biszkoptów okrągłych ok 350g
    -1 żółtko
    -3 galaretki pomarańczowe
    -2 łyżki żelatyny
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

3.47 (105 ocen)

Ciasto kawowe bez pieczenia-po prostu obłędne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przygotowaniem ciasta masło oraz serki wyciągamy z lodówki by nabrały temp pokojowej.
    1 galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody, studzimy. Blaszkę smarujemy tłuszczem.
    W galaretce maczamy biszkopty i wykładamy nimi dno blaszki.

    Następnie przechodzimy do przygotowania masy serowej.
    Do miseczki dajemy żelatynę oraz kawę, zalewamy 125ml gorącej wody-dokładnie mieszamy i studzimy.
    Masło ucieramy z żółtkiem oraz z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy serki-trochę serka-miksujemy, znów dodajemy trochę serka i znów miksujemy.
    Następnie do powstałej masy dodajemy mleko w proszku-miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzona żelatynę z kawą. Nie miksujemy długo-tylko do połączenia.

    Powstała masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na pół godziny tak by masa zaczęła tężeć. Następnie układamy na masę warstwę biszkoptów też maczając je w galaretce. Ciasto wstawiamy do lodówki.
    2 pozostałe galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
    Ciasto powinno poleżeć w lodówce cała noc by wszystko się stężało i smaki przegryzły. I gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować