Kapusta kiszona po góralsku

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta kapusta kiszona gotowana jest przepyszna czy będziemy ją jedli z ziemniakami czy z chlebkiem, bardzo szybka w przygotowaniu z kilku podstawowych składników mięso, kapusta i suszone grzyby a reszta do ziele i liść tyle nam potrzeba aby ugotować tą pyszną sytą i rozgrzewającą kapustę po góralsku. Będąc w górach zawsze jadam tą kapustę postanowiłam odtworzyć ją osobiście, udało się smakują obłędnie tak samo.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    garść suszonych borowików (7-8)
    400 g mięsa schabu
    przyprawa do mięs
    4 ziarna ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki kminku
    3 łyżki smalcu
    4 liście laurowe
    szczypta vegety
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kapusta kiszona po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Kapustę wraz z sokiem przełożyć do garnka i zalać ok 3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, vegetę, liście laurowe, kminek oraz suszone grzyby.
  • 2. Mięso pokroić w kostkę oprószyć w przyprawie do mięsa i podsmażyć na smalcu na lekko rumiany kolor. Mięso wraz ze ,,smaczkami,, przełożyć do kapusty i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i odparowania większości wody około 30 minut.

Porady

Ja swoją kapustę gotowałam godzinę. Kapustę można podawać z tłuczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować