Szwajcarskie Szenkeli

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szenkeli to słodki przysmak karnawałowy smażony na gorącym tłuszczu. Popularny w Szwajcarii oraz południowych Niemczech. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od słowa Schenkel- udo. I taki kształt mają te pyszne, kruche ciasteczka, których nie może zabraknąć w Karnawale.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 120 g masła
    200 g cukru
    4 jajka
    szczypta soli
    1 łyżka skórki cytrynowej
    500 g mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Szwajcarskie szenkeli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem do powstania jasnej masy. Dodać jajka i sól, dalej ucierając, aż masa będzie puszysta. Dodać skórkę z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę lub całą noc.
    2. Następnie formować dwa wałeczki o średnicy 2 cm i ciąć na kawałki 5 cm. Końcówki lekko zrolować. Każdy kawałek naciąć na środku nożem. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 170 stopni( jak na pączki). Smażyć około 3 minut na złoto, nie powinny być za ciemne. Podawać posypane cukrem pudrem lub z konfiturą. Najlepsze są gorące, ale szczelnie zamknięte można przechowywać do 3 dni.

Porady

Do surowego ciasta można dodać łyżkę wiśniówki lub zastąpić 100 g mąki mielonymi migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować