Babka szpinakowa zebra

4.96 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szpinakowa zebra to wiosenna alternatywa do przygotowania tego popularnego ciasta. Szybko się ją robi i pysznie smakuje. Polecam także jako wielkanocną babkę.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma 36x 12 cm
    Ciasto:
    • 5 dużych jajek,
    • 1,5 szklanki cukru,
    • 1 szklanka oleju,
    • 1 szklanka wody gazowanej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2,5 szklanki mąki, + 2 łyżki mąki do ciasta szpinakowego
    • spora garść świeżych liści szpinaku,
Wystaw ocenę:

4.96 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra Desery

Babka szpinakowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksujemy szpinak 1. Liście szpinaku przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane miksujemy na gładką masę.
  • jajka ubijamy z cukrem 2. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy.
  • dodajemy mąkę i płynne składniki 3. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz wodę. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • dzielimy ciasto na połowę 4. Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy szpinak oraz 2 łyżki mąki.
  • miksujemy 5. Ciasto to miksujemy do uzyskania jednolitego, zielonego koloru.
  • ciasto przekładamy do formy 6. Mając jasne oraz zielone ciasto, wykładamy je naprzemiennie do przygotowanej formy do ich wyczerpania.
    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 50 minut w 180°C do suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy i studzimy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować