Szpinakowa zebra to wiosenna alternatywa do przygotowania tego popularnego ciasta. Szybko się ją robi i pysznie smakuje. Polecam także jako wielkanocną babkę.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma 36x 12 cm
Ciasto:
• 5 dużych jajek,
• 1,5 szklanki cukru,
• 1 szklanka oleju,
• 1 szklanka wody gazowanej,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2,5 szklanki mąki, + 2 łyżki mąki do ciasta szpinakowego
• spora garść świeżych liści szpinaku,
Babka szpinakowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście szpinaku przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane miksujemy na gładką masę.
2.Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy.
3.Do ubitych jajek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz wodę. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
4.Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy szpinak oraz 2 łyżki mąki.
5.Ciasto to miksujemy do uzyskania jednolitego, zielonego koloru.
6.Mając jasne oraz zielone ciasto, wykładamy je naprzemiennie do przygotowanej formy do ich wyczerpania.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 50 minut w 180°C do suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy i studzimy
Komentarze