Polenta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Wyśmienita, lekka i wykwintna zapiekanka!

Składniki:

  • 1 opakowanie (450 g) rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    1 kula (125 g) sera mozzarella
    1 szklanka kaszki kukurydzianej
    6 suszonych pomidorów z oleju
    2 łyżki kaparów z oleju
    ząbek czosnku
    curry
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polenta

Polenta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przełożyć na patelnię, podgrzewać aż się rozmrozi. W tym czasie zagotować dwie szklanki osolonego wrzątku. Zdjąć z ognia i małymi porajmy wsypywać do niego kaszkę kukurydzianą (uważać, by nie utworzyły się grudki). Gotować jeszcze przez chwilę, stale mieszając. Odstawić. Pomidory pokroić, a mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do rozmrożonego i odparowanego szpinaku dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pomidory i kapary oraz doprawić przyprawą curry, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Na dno równomiernie rozłożyć ugotowaną kaszkę, na nią szpinak z dodatkami, a wierzch posypać mozzarellą. Zapiekać ok. 15 minut w 175°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Kasza Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować