WIOSENNA KARPATKA

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Karpatka jest obłędnym plackiem ale wersja szpinakowa jest również niczego sobie

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto parzone:

    1 szklanka wody
    150g masła lub margaryny
    szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
    3 łyżki świeżego rozdrobnionego i odsączonego szpinaku

    Masa:

    3 szklanki mleka
    200g masła
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
    2 żółtka

    Dekoracja:

    łyżka cukru pudru do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiosenna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowujemy ciasto parzone 1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę i trzy łyżki szpinaku. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  • pieczemy dwa blaty ciasta 2. Ciasto podzielić na 2 części.
    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  • robimy krem budyniowy 3. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  • przełożony kremem placek 4. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem.
  • gotowy placek posypany cukrem pudrem 5. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masa budyniowa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować