KROKIETY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

4.49 (161 ocen)

Krokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. U mnie farsz ze szpinaku z aromatycznym czosnkiem podsmażonym na maśle z dodatkiem ciągnącej się mozzarelli. Polecam na świąteczny stół do czerwonego barszczu.

Składniki:

  • Składniki:
    Naleśniki:

    mąka 200 gram
    mleko 600 ml.
    jaja 4 szt.
    olej 1 łyżka
    szczypta soli
    Farsz:
    szpinak mrożony 600 gram
    mozzarella 2 kulki
    czosnek 3 ząbki
    masło 2 łyżki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    jaja 2 szt.
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Krokiety ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kryrqi 1. Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ).
    Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć aż woda dokładnie odparuje ( ok. 5 min. ). Doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę drobno posiekać.
    Na ostygnięte naleśniki na rogu nałożyć farsz. Na to układamy 1-2 łyżki mozzarelli. Zwijamy najpierw boki do środka a następnie zwijamy całą roladkę- krokieta.
    Jaja rozbełtać. Krokiety najpierw zanurzyć w jajku a potem w bułce tartej.
    Układać na rozgrzanym oleju i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować