Sajgonki ze szparagami i ryżem

0 (0 ocen)

Chrupiące rolki nadziewane warzywami i ryżem.

Składniki:

  • 2 marchewki
    100 g fasolki szparagowej płaskiej
    5 zielonych szparagów
    1 młoda cebulka
    1/2 cm kawałek imbiru
    olej sezamowy
    olej rzepakowy
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 łyżki sosu ostrygowego
    sól
    1/2 szklanki ryżu basmati lub jaśminowego
    1 jajko
    50 g papieru ryżowego (12-14 płatów)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Sajgonki ze szparagami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa pokrojone w paski 1. Marchewki obierz, razem z fasolką, szparagami i cebulką pokrój w słupki tzw. julienne.
  • Smażenie warzyw 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego, dodaj pokrojony drobno imbir, przesmaż krótko, dodaj warzywa, smaż aż lekko zmiękkną.
  • 3. W między czasie ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu. Odstaw by ostygł.
  • 4. Warzywa usmaż aż będą miękkie, ew. dolej trochę oleju rzepakowego, dopraw je sosem sojowym, sosem ostrygowym, solą. Wymieszaj z ryżem, wbij jajko i razem wymieszaj.
  • Zwijanie rolek 5. Przgotuj głęboki talerz z letnią wodą. Każdy płat papieru ryżowego namaczaj na 2 sekundy w wodzie i od razu kładź na deskę, odczekaj z 2-3 sekundy, nakładaj 1-2 łyżki i zawijaj w rolki.
  • Gotowe sajgonki 6. Duży talarz posmaruj olejem, układaj na nim zwinięte sajgonki.
  • Smażenie sajgonek 7. Do garnka wlej olej rzepakowy, ok. 2-3 cm wysokości. Rozgrzej, wkładaj ostrożnie sajgonki i smaż na złoty kolor.
  • Usmażone sajgonki 8. Usmażone sajgonki odkładaj na ręczniki papierowy. Podawaj ze słodkim sosem chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Szparagi Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wietnamska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować