3.W między czasie ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu. Odstaw by ostygł.
4.Warzywa usmaż aż będą miękkie, ew. dolej trochę oleju rzepakowego, dopraw je sosem sojowym, sosem ostrygowym, solą. Wymieszaj z ryżem, wbij jajko i razem wymieszaj.
5.Przgotuj głęboki talerz z letnią wodą. Każdy płat papieru ryżowego namaczaj na 2 sekundy w wodzie i od razu kładź na deskę, odczekaj z 2-3 sekundy, nakładaj 1-2 łyżki i zawijaj w rolki.
6.Duży talarz posmaruj olejem, układaj na nim zwinięte sajgonki.
7.Do garnka wlej olej rzepakowy, ok. 2-3 cm wysokości. Rozgrzej, wkładaj ostrożnie sajgonki i smaż na złoty kolor.
8.Usmażone sajgonki odkładaj na ręczniki papierowy. Podawaj ze słodkim sosem chilli.
Komentarze