Rolady nadziewane grzybami mun i makaronem ryżowym

3 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Obiad w stylu orientalnym. Roladki nadziewane i podane w ciemnym sosie grzybowym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego - sznycle
    3 łyżeczki przyrawy orientalnej
    20 g suszonych grzybów mun
    40 g makaronu z brązowego ryżu, nitki
    2 małe marchewki
    olej do smażenia
    1 łyżka oleju sezamowego
    3 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 ząbek czosnku
    0,5 cm świeżego imbiru
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Sznycle

Rolady nadziewane grzybami mun i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozbite płaty mięsa 1. Płaty mięsa wkładaj do mocnego worka i dobrze rozbij. Obsyp z każdej strony przyprawą orientalną.
  • Namoczone grzyby mun 2. Grzyby namocz w wodzie na 10 minut, potem ugotuj 15 minut. Odcedź, wody spod gotwania nie wylewaj. Odłóż 1/4 grzybów a resztę drobno posiekaj.
  • Przesmażona marchewka 3. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Czosnek i imbir pokrój drobno. Na patelnię wlej z 2 łyżki oleju, usmaż krótko czosnek i imbir, dodaj marchewkę. Przesmaż aż lekko zmiękknie. Odstaw.
  • Makaron ryżowy 4. Makaron ryżowy włóż do miski i zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw na 5 minut. Odcedź. Posiekaj na krótsze kawałki.
  • Nadzienie do mięsa 5. Do usmażonej machewki dodaj posiekane grzyby i makaron, przesmaż z 5 minut. Odstaw z ognia, dodaj olej sezamowy, sos sojowy, trochę pieprzu. Wymieszaj i zostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Roladki przed zawinięciem 6. Na każdy płat mięsa nakładaj na całości, oprócz brzegów, po 2-3 łyżki nadzienia. Zwijaj w roladki i zepnij każdą wykałaczką. Na rozgrzanej patelni z olejem przesmaż z każdej strony rolady. Potem dolej ok. 1 szklankę wody i wodę spod gotowania grzybów i duś pod przykryciem, po kilkunastu minutach sprawdź czy woda za bardzo nie odparowała, jeśli tak to dolej ponownie 1 szklankę. Po 1 godzinie duszenia wyjmij roladki, dodaj pozostałe grzyby i gotuj ok. 10 minut. Sos zagęść mąką. Roladki podawaj z sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować