Rolady nadziewane grzybami mun i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty mięsa wkładaj do mocnego worka i dobrze rozbij. Obsyp z każdej strony przyprawą orientalną.
2.Grzyby namocz w wodzie na 10 minut, potem ugotuj 15 minut. Odcedź, wody spod gotwania nie wylewaj. Odłóż 1/4 grzybów a resztę drobno posiekaj.
3.Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Czosnek i imbir pokrój drobno. Na patelnię wlej z 2 łyżki oleju, usmaż krótko czosnek i imbir, dodaj marchewkę. Przesmaż aż lekko zmiękknie. Odstaw.
4.Makaron ryżowy włóż do miski i zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw na 5 minut. Odcedź. Posiekaj na krótsze kawałki.
5.Do usmażonej machewki dodaj posiekane grzyby i makaron, przesmaż z 5 minut. Odstaw z ognia, dodaj olej sezamowy, sos sojowy, trochę pieprzu. Wymieszaj i zostaw do lekkiego ostudzenia.
6.Na każdy płat mięsa nakładaj na całości, oprócz brzegów, po 2-3 łyżki nadzienia. Zwijaj w roladki i zepnij każdą wykałaczką. Na rozgrzanej patelni z olejem przesmaż z każdej strony rolady. Potem dolej ok. 1 szklankę wody i wodę spod gotowania grzybów i duś pod przykryciem, po kilkunastu minutach sprawdź czy woda za bardzo nie odparowała, jeśli tak to dolej ponownie 1 szklankę. Po 1 godzinie duszenia wyjmij roladki, dodaj pozostałe grzyby i gotuj ok. 10 minut. Sos zagęść mąką. Roladki podawaj z sosem grzybowym.
Komentarze