Knedle z bułki z wiosennymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam warzywa w każdej postaci - knedle z bulki są jednym z wspaniałych do nich dodatków

  • 60 min

Składniki:

  • 15 dkg czerstwej bułki
    1 szklanka letniego mleka
    35 dkg mąki
    4 dkg drożdży
    ½ łyżeczki cukru
    1 jajo, sól
    15 dkg wędzonego , surowego boczku
    szczypior

    brokuł, kolorowa papryka, surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Knedle z bułki z wiosennymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Czerstwą bułkę pokrój w kostkę jak na grzanki
    2. pokrój drobniutko boczek, wytop tłuszcz na słabym ogniu , nie rumieniąc boczku
    3. dodaj grzanki i podsmaż je
    4. dodaj posiekany drobniutko szczypior i jeszcze chwilę podsmaż
    5. z mleka , drożdży, cukru i części mąki zrób rozczyn i odstaw do czasu wyrośnięcia
    6. teraz dodaj pozostałą część mąki , jajko , sól i wyrób ciasto
    7. pod koniec wyrabiania dodaj grzanki z boczkiem i szczypiorem – niech dalej rośnie
    8. w dużym garnku zagotuj wodę
    9. formuj rękoma maczanymi w letniej wodzie kule wielkości renklody
    10. gotuj 15 minut w wodzie pod przykryciem .

Porady

Podaj z bukietem świeżych warzyw (brokuł, fasolka szparagowa, surówka z kapusty świeżej lub kiszonej, kolorowa papryka)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować