Knedle z bułki z wiosennymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Czerstwą bułkę pokrój w kostkę jak na grzanki
2. pokrój drobniutko boczek, wytop tłuszcz na słabym ogniu , nie rumieniąc boczku
3. dodaj grzanki i podsmaż je
4. dodaj posiekany drobniutko szczypior i jeszcze chwilę podsmaż
5. z mleka , drożdży, cukru i części mąki zrób rozczyn i odstaw do czasu wyrośnięcia
6. teraz dodaj pozostałą część mąki , jajko , sól i wyrób ciasto
7. pod koniec wyrabiania dodaj grzanki z boczkiem i szczypiorem – niech dalej rośnie
8. w dużym garnku zagotuj wodę
9. formuj rękoma maczanymi w letniej wodzie kule wielkości renklody
10. gotuj 15 minut w wodzie pod przykryciem .
Porady
Podaj z bukietem świeżych warzyw (brokuł, fasolka szparagowa, surówka z kapusty świeżej lub kiszonej, kolorowa papryka)
Komentarze