Słodko – kwaśne ziemniaczki z kukurydzą, czerwona cebulką, szczawiem i prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Słodko – kwaśna sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem kukurydzy, czerwonej cebulki, szczawiu i lekko orzechowych w smaku prażonych ziaren słonecznika. Potrawa pikantnie doprawiona, z przyjemnym aromatem świeżych ziół.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 740 g oskrobanych, gotowanych niedużych młodych ziemniaków
    285 g kukurydzy konserwowej (masa bez zalewy)
    155 g obranej czerwonej cebuli
    1 szklanka posiekanego szczawiu
    4 łyżki posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanej szałwii
    4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki octu jabłkowego 6%
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy Harissa
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Słodko – kwaśne ziemniaczki z kukurydzą, czerwona cebulką, szczawiem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodko – kwaśne ziemniaczki z kukurydzą, czerwona cebulką, szczawiem i prażonym słonecznikiem 1. Cebulę posiekać i przełożyć do miski, dodać szczaw, wsypać cukier oraz szczyptę soli – składniki wymieszać i pozostawić na ok. 30 min.
  • Słodko – kwaśne ziemniaczki z kukurydzą, czerwona cebulką, szczawiem i prażonym słonecznikiem 2. Następnie dołożyć ziemniaki i osączoną kukurydzę, wsypać słonecznik, bazylię, szałwię i przyprawę Harissa, wlać oliwę/olej i ocet – całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.

Porady

Skład przyprawy Harissa – pieprz cayenne (48%), wędzone chili, czosnek, kminek (6%), kolendra (6%), kmin rzymski (6%), nasiona kopru włoskiego, pieprz, mięta, cynamon, imbir. Sałatkę można podgrzać i podawać w wersji na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować