Pierogi ze szczawiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Delikatne ciasto pierogów połączone z kwaskowym smakiem szczawiu daje niesamowite połączenie smakowe.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    - 500g mąki pszennej typ 500
    - szczypta soli
    - 60ml oleju
    - 200 ml bardzo gorącej wody
    Farsz:
    - pęczek szczawiu
    - 1 łyżka masła
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z solą i olejem. Stopniowo dodajemy gorącej wody cały czas zagniatajac ciasto uważając by się nie poparzeń. Gdy ciasto będzie elastyczne ale łatwo odchodzące od ręki wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło.
    W tym czasie przygotowujemy farsz. Szczaw dobrze myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w paski. Masło roztapiamy na gorącej patelni i wrzucamy szczaw. Gdy szczaw "zwiędnie" przyprawiamy i zdejmujemy z ognia.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy na stolicy obsypaną mąką i wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na każde kółko nakładamy porcję szczawiu i sklejamy pierogi.
    Pierogi porcjami wrzucamy na osolony wrzątek i od wpłynięcia gotujemy 2 minuty. Pierogi podawać posypane koperkiem lub okraszone cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować