Ziołowo – korzenne racuchy z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Racuchy z ziemniaków z dodatkiem typowo łąkowych ziół oraz aromatycznej mieszanki przypraw korzennych. Zdrowe, pożywne i niedrogie danie. Warto spróbować, by przekonać się do składników goszczących zbyt rzadko w naszej kuchni.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800 g gotowanych, gniecionych ziemniaków (np. pozostałe z obiadu)
    4 ząbki czosnku
    1 szklanka kwiatów mniszka lekarskiego
    3 łyżki posiekanej pokrzywy
    3 łyżki posiekanego szczawiu
    1 łyżka posiekanych liści krwawnika pospolitego
    1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    50 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    3 jajka
    9 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka grubo mielonego kminku
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    1 łyżka cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziołowo – korzenne racuchy z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziołowo – korzenne racuchy z ziemniaków 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrany i posiekany czosnek, kwiaty mniszka, pokrzywę, szczaw oraz krwawnik. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Wystudzić.
    Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Pozostawić na 10 min do wyrośnięcia.
    Ziemniaki przełożyć do miski i ponownie pognieść z dodatkiem jajek. Dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Dołożyć smażone zioła, lubczyk, miętę oraz wszystkie przyprawy, w tym do smaku. Całość wymieszać, dosypując mąkę i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto pozostawić na 30 min w ciepłym miejscu.
  • Ziołowo – korzenne racuchy z ziemniaków 2. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje masy.
  • Ziołowo – korzenne racuchy z ziemniaków 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 32 średniej wielkości racuchy. Racuchy bardzo dobrze smakują bez dodatków – na ciepło i na zimno. Można je także podać np. z jogurtem naturalnym, śmietaną czy kefirem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować