Kuchnia staropolska już od wielu lat cieszy się duża popularnością i uznaniem wielu ludzi na całym świecie. Jej sekret popularności tkwi w jej prostocie, stosowaniu zwykłych, prostych i ogólnie
Staropolska kruszonka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokładny opis wykonania prezentuje film video na naszej stronie
Krok 1
Mąkę,cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy dokładnie wymieszać, a następnie dodać całe jajko oraz dodatkowe żółtko – wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem aby wszystkie składniki połączyły się. Następne dodajemy miękkie masło i miękką margarynę (najlepiej podzielić na bardzo małe porcje lub skrobać nożem masło i margarynę i dodawać do ciasta) i zagniatamy ciasto.
Krok 2
Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 zawijamy w filię spożywczą i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało.
Pozostałą część ciasta albo dzielimy na 2 równe porcje i wykładamy nim formy wielkości 20×25 cm lub całością wykładamy dużą formę. Formę wcześniej należy wysmarować oliwą i poprószyć bułką.
Krok 3
Formy z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190C i zapiekamy ciasto przez 10 min. – na złoty kolor.
Krok 4
Zapieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i układamy wypestkowane i podzielone na połówki śliwki, oprószamy je cukrem. Z zamrażarki wyjmujemy pozostałą część ciasta i na tarce z grubymi oczkami ścieramy ciasto – tworząc kruszonkę. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. na złoty kolor.
Komentarze