Sałatka ziemniaczana z dodatkiem śledzi matjasów, świeżych, pachnących ziół oraz prażonych ziaren słonecznika. Potrawa zyskuje piękny, purpurowy kolor za sprawą dodatku buraczków. Smaczna propozycja na imprezową zakąskę, czy też kolację.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
520 g obranych, gotowanych ziemniaków
430 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
410 g obranej, gotowanej marchewki
250 g ogórków konserwowych (korniszonów)
4 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
3 łyżki posiekanego świeżego szczawiu
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
460 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)
5 jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki prażonego białego sezamu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Purpurowa sałatka ziemniaczana ze śledziem, ziołami i prażonym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, buraki oraz marchewkę pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski.
2.Dołożyć posiekaną zieleninę.
3.Następnie dodać drobno pokrojone korniszony, pokrojone na małe kawałki śledzie oraz obrane ze skorupek i posiekane w kostkę jajka. Wsypać sezam, kminek, słodką paprykę i gałkę muszkatołową, wlać sok z cytryny. Składniki wymieszać i połączyć z majonezem. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym.
Komentarze