Pijane krewetki z szafranem

4.5 (174 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wszystko co kocham w jednym daniu: krewetki, szafran...i oczywiście wino. Skusisz się?

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki z pancerzykami: 20 sztuk
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek,: 1 łyżeczka
    - szalotka posiekana: 1 sztuka
    - białe wino wytrawne: 1 szklanka
    - szafran nitki: 0.5 łyżeczki
    - kremowy serek typu Philadelphia: 2 łyżki
    - sól pieprz ( do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pijane krewetki z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pijane krewetki z szafranem 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dwa, rozgniecione ząbki czosnku i usuwamy je (nie przypal ich!). Siekamy szalotkę i wrzucamy na czosnkową oliwę, by ją zeszklić. Umyte krewetki wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy ( 1 minuta wystarczy). W małej miseczce zalewamy szafran 3 łyżkami gorącej wody.
  • Pijane krewetki z szafranem 2. Do krewetek wlewamy wino, wszystko lekko dusimy przez 3 minuty i dodajemy szafran wraz z wodą. By zagęścić sos dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zredukuje się przynajmniej w 1/3. Dodaj na koniec posiekaną pietruszkę. Podajemy z spaghetti, albo solo z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować