Sałatka z szafranem na zimę

4.49 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dzięki szafranowi sałatka zyskuje zaskakujący, ciekawy smak. Świetny dodatek do obiadu na zimę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 kg ogórków
    2 kg papryki
    3 duże cebule
    4 ząbki czosnku
    świeża natka selera

    Na zalewę:
    1/3 szklanki soli do przetworów
    5 szklanek cukru
    3 szklanki octu
    1 łyżeczka gorczycy
    1 łyżeczka szafranu (2 opakowania)

Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z szafranem na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte ogórki pokroić ze skórką na grubsze plasterki. Paprykę wydrążyć i pokroić w grubszą kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać.
  • 2. Wszystkie składniki zalewy połączyć i zagotować często mieszając, aby cukier się nie przypalił.
  • 3. Pokrojone warzywa zalać zalewą i gotować je ok. 5-7 min, po to by zmiękły. Pod koniec gotowania dodać posiekany grubo seler oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
  • 4. Gorącą sałatkę nakładać do słoików. Nie trzeba jej pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sałata Szafran Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować