Perski Omlet Ziołowy (Kuku-ye sabzi)

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób

Omlet ziołowy jest jedną z tradycyjnych potraw podawanych na Perski Nowy Rok. Jajka i zioła nawiązują do odradzającej sie natury i są symbolem życia i odrodzenia.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • OMLET
    ½ szklanki masła lub oleju
    1 duża cebula, drobno pokrojona
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki advieh (perska mieszanka przypraw)*
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    ½ łyżeczki kurkumy
    2 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
    ½ szklanki sałaty rzymskiej, drobno posiekanej
    ½ szklanki szczypiorku, lub młodych liści cebuli, drobno posiekanej
    1 szklanka natki pietruszki, drobno posiekanej
    1 szklanka natki kolendry, drobno posiekanej
    1 szklanka koperku, drobno posiekanego
    1 szklanka kozieradki, drobno posiekanej lub 1 łyżka suszonej
    ½ szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
    1 łyżka mąki

    PRZYBRANIE
    1 łyżka masła
    ⅓ szklanki berberysu
    1 łyżeczka cukru
    ½ przemielonego szafranu rozpuszczonego w 2 łyżkach wody różanej orzechy, obrane i przepołowione
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Przystawki

Perski omlet ziołowy (kuku-ye sabzi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • 2. Żeby przygotować berberys do dekoracji najpierw należy go umyć. Aby wypłukać drobinki piasku przesyp berberys na sito z drobnymi oczkami i wstaw sito z berberysem do pojemnika z zimna wodą na 15 minut. Drobinki piasku osiądą na dnie naczynia.
  • 3. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i smaż cebule do momentu aż nabierze złocistego koloru. Następnie odstaw do wystygnięcia.
  • omlet jajka i przyprawy 4. Wbij jajka do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia, advieh, sól, pieprz i kurkumę. Ubij widelcem na puszysztą masę.
  • Ziola i orzechy 5. Upieczony omlet wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Udekoruj berberysem i orzechami.

    Podawaj gorące lub zimne z chlebem i jogurtem.

    Smacznego!
  • 6. Rozgrzej olej w kamionkowym naczyniu (lub w brytfance) wstawiając je do gorącego piekarniku na 5 minut. Teraz przełóż masę jajeczno-ziołową do kamionkowego naczynia i piecz w piekarniku 20-25 minut.
  • 7. W tym czasie wymij sito z berberysem z wody i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie, na patelni rozgrzej masło na wolnym ogniu. Dodaj berberys, cukier i wodę szafranowo-różaną. Mieszając, smaż na wolnym ogniu minute. Bądź ostrożny ponieważ berberys jest bardzo łatwo przypalic. Przesyp gotowy berberys do miseczki.
  • 8. Upieczony omlet wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Udekoruj berberysem i orzechami.

    Podawaj gorące lub zimne z chlebem i jogurtem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kolendra Kozieradka Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować