Omlet ziołowy jest jedną z tradycyjnych potraw podawanych na Perski Nowy Rok. Jajka i zioła nawiązują do odradzającej sie natury i są symbolem życia i odrodzenia.
Dla 4 osób
Składniki:
OMLET
½ szklanki masła lub oleju
1 duża cebula, drobno pokrojona
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki advieh (perska mieszanka przypraw)*
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
½ łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
½ szklanki sałaty rzymskiej, drobno posiekanej
½ szklanki szczypiorku, lub młodych liści cebuli, drobno posiekanej
1 szklanka natki pietruszki, drobno posiekanej
1 szklanka natki kolendry, drobno posiekanej
1 szklanka koperku, drobno posiekanego
1 szklanka kozieradki, drobno posiekanej lub 1 łyżka suszonej
½ szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
1 łyżka mąki
PRZYBRANIE
1 łyżka masła
⅓ szklanki berberysu
1 łyżeczka cukru
½ przemielonego szafranu rozpuszczonego w 2 łyżkach wody różanej orzechy, obrane i przepołowione
Perski omlet ziołowy (kuku-ye sabzi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2.Żeby przygotować berberys do dekoracji najpierw należy go umyć. Aby wypłukać drobinki piasku przesyp berberys na sito z drobnymi oczkami i wstaw sito z berberysem do pojemnika z zimna wodą na 15 minut. Drobinki piasku osiądą na dnie naczynia.
3.Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i smaż cebule do momentu aż nabierze złocistego koloru. Następnie odstaw do wystygnięcia.
4.Wbij jajka do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia, advieh, sól, pieprz i kurkumę. Ubij widelcem na puszysztą masę.
5.Upieczony omlet wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Udekoruj berberysem i orzechami.
Podawaj gorące lub zimne z chlebem i jogurtem.
Smacznego!
6.Rozgrzej olej w kamionkowym naczyniu (lub w brytfance) wstawiając je do gorącego piekarniku na 5 minut. Teraz przełóż masę jajeczno-ziołową do kamionkowego naczynia i piecz w piekarniku 20-25 minut.
7.W tym czasie wymij sito z berberysem z wody i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie, na patelni rozgrzej masło na wolnym ogniu. Dodaj berberys, cukier i wodę szafranowo-różaną. Mieszając, smaż na wolnym ogniu minute. Bądź ostrożny ponieważ berberys jest bardzo łatwo przypalic. Przesyp gotowy berberys do miseczki.
8.Upieczony omlet wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Udekoruj berberysem i orzechami.
Komentarze