GULAB JAMUN

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, indyjskie słodkości do zrobienia w kilka minut!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    * mleko w proszku ( nie granulowane ) – 200 g

    * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka

    * mąka pszenna – 1 czubata łyżka

    * śmietana 18% gęsta, kwaśna – 100 ml

    * olej do smażenia

    SYROP:

    * cukier – 300 g

    * woda różana – 4-5 łyżek

    * kardamon – kilka ziarenek

    * wiórki kokosowe, zielone pistacje – do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy

Gulab jamun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    GULAB JAMUN:

    Mleko w proszku przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką.

    Dodajemy śmietanę, wyrabiamy ciasto, formujemy kulki.

    Uformowane smażymy na złoto na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku.

    Uwaga!

    Tłuszcz nie może być gorący, bo wtedy kulki spieką się zewnątrz, a w środku będą surowe.

    SYROP:

    Ok.1,5-2 szklanek wody gotujemy z ziarnami kardamonu, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

    Wlewamy wodę różaną, podgrzewamy 2 minuty, zdejmujemy z palnika.

    CAŁOŚĆ:

    Do syropu wkładamy usmażone kulki, zostawiamy na co najmniej 30 minut.

    Podajemy z syropem i prażonymi wiórkami lub pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mleko Pistacje

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować