Arabskie ciasteczka migdałowe

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zakochacie się w tych ciasteczkach od pierwszego kęsa, tak jak ja. Kruche, migdałowe i słodkie, ale nie przesłodzone. Ciasteczka pochodzą z krajów arabskich, dokładniej chyba z Afryki Północnej. Oczywiście przepis delikatnie przerobiłam według swoich potrzeb i upodobań.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :mąka pszenna 320 g
    cukier puder 2 płaskie łyżki
    zmielone wiórki kokosowe 2 łyżki 20 g
    kasza manna 1 łyżka
    budyń waniliowy ( z cukrem ) 16 g
    jogurt naturalny 1 łyżka
    proszek do pieczenia 1 raczej płaska łyżka
    2 średnie jajka
    miękkie masło 150 g
    Migdałowe nadzienie : zmielone migdały 75 g
    3 łyżki syropu
    Syrop : woda 100 ml
    cukier 100 ml
    sok z cytryny ( odrobina )
    całe migdały 28-30 sztuk
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Syropy

Arabskie ciasteczka migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Arabskie ciasteczka migdałowe 1. 28-30 ciasteczek.
    Całe migdały zalewamy gorącą wodą , przykrywamy na 10-15 minut, potem zdejmujemy skórkę.
    Syrop.
    Wodę z cukrem i sokiem gotujemy około 15-20 minut.
    Zdejmujemy z palnika i wrzucamy tam obrane migdały.
    Migdałowe nadzienie .
    Trzy łyżki gorącego syropu mieszamy ze zmielonymi migdałami, mieszamy. Potem formujemy 28-30 małych ruloników.
    Syrop studzimy.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, potem zagniatamy, ma powstać nam zwarte ale dość miękkie ciasto. Nieraz muszę dodać odrobinę mąki, wszystko zależy od wielkości jajka.
    Ciasto wkładamy w folię schładzamy około 15 minut.
    Do formowania ciasteczek potrzebny nam będzie NÓŻ, KRAJALNICA DO FRYTEK.
    Z lodówki wyjmujemy część ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kulkę układamy na nożu i rozpłaszczamy palcami.
    Układamy rulon migdałowego farszu, zwijamy, w środek wkładamy białego migdała i dokładnie zbieramy i zlepiamy ciasto do środka.
    Ciasteczka układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 170 C około 25 minut.
  • Arabskie ciasteczka migdałowe 2. Gorące ciastka przekładamy na ruszt i smarujemy syropem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować