Placki pieczarkowe z marchewką, prażonym słonecznikiem i ziołami

5 (6 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Placki pieczarkowe z dodatkiem gotowanej marchewki, prażonych ziaren słonecznika i aromatycznych ziół – czosnku, bazylii oraz mięty. Danie w wersji dietetycznej, idealne dla osób dbających o linię. Placki świetnie smakują bez dodatków, ale i w towarzystwie np. sosów. Można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych pieczarek
    250 g obranej, gotowanej marchewki (np. z rosołu)
    4 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanej mięty
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 jajka
    200 g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
    1 łyżka oliwy lub oleju
    4 łyżki mąki pszennej
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Placki Naleśniki

Placki pieczarkowe z marchewką, prażonym słonecznikiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki pieczarkowe z marchewką, prażonym słonecznikiem i ziołami 1. Pieczarki oraz marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do miski. Dodać posiekany czosnek, świeże zioła i ziarna słonecznika, wsypać gałkę muszkatołową. Składniki wymieszać. Następnie wbić jajka, wlać oliwę/olej, dołożyć śmietanę/jogurt, wsypać mąkę – całość dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Placki pieczarkowe z marchewką, prażonym słonecznikiem i ziołami 2. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować