Lekka sałatka ziołowa z jajkiem, żółtym serem i prażonym słonecznikiem

4.75 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka i pożywna sałatka z rzodkiewki i jabłka z potężną dawką świeżych ziół. Do tego gotowane jajka, żółty ser i prażony słonecznik. Sałatka z orientalną nutą smakową, doskonała do serwowania na śniadanie, obiad, czy kolację.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży pęczek rzodkiewki (łącznie 335 g bez liści)
    2 średniej wielkości jabłka (łącznie 300 g)
    3 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanej bazylii
    6 jajek gotowanych na twardo
    200 g żółtego sera
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 kopiasta łyżeczka mielonej przyprawy curry
    ½ łyżeczki mielonego kminku
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Lekka sałatka ziołowa z jajkiem, żółtym serem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekka sałatka ziołowa z jajkiem, żółtym serem i prażonym słonecznikiem 1. Rzodkiewkę i jabłka (pozbawione gniazd nasiennych) drobno pokroić, obrane ze skorupek jajka posiekać, ser pokroić w kostkę – składniki przełożyć do miski.
  • Lekka sałatka ziołowa z jajkiem, żółtym serem i prażonym słonecznikiem 2. Następnie wsypać posiekaną zieleninę, ziarna słonecznika oraz przyprawy – curry, kminek, imbir. Wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem cayenne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować