Lekka i pożywna sałatka z rzodkiewki i jabłka z potężną dawką świeżych ziół. Do tego gotowane jajka, żółty ser i prażony słonecznik. Sałatka z orientalną nutą smakową, doskonała do serwowania na śniadanie, obiad, czy kolację.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży pęczek rzodkiewki (łącznie 335 g bez liści)
2 średniej wielkości jabłka (łącznie 300 g)
3 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej bazylii
6 jajek gotowanych na twardo
200 g żółtego sera
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka mielonej przyprawy curry
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki mielonego imbiru
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cayenne do smaku
Lekka sałatka ziołowa z jajkiem, żółtym serem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiewkę i jabłka (pozbawione gniazd nasiennych) drobno pokroić, obrane ze skorupek jajka posiekać, ser pokroić w kostkę – składniki przełożyć do miski.
2.Następnie wsypać posiekaną zieleninę, ziarna słonecznika oraz przyprawy – curry, kminek, imbir. Wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem cayenne.
Komentarze