Czebureki to tradycyjna potrawa kuchni tatarskiej. Ja przygotowałam je z mięsem i warzywami z rosołu i suszonymi pomidorami. Dzięki dodatkowi warzyw, suszonych pomidorów i oleju z suszonych pomidorów farsz nie jest suchy.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1) 500 g mąki pszennej
2) 250 ml zimnej wody
3) jajko
4) 4 łyżki oleju
5) pół łyżeczki cukru
6) pół łyżeczki soli
Farsz:
1) ok. 400 g mięsa z rosołu
2) cebula
3) 10 suszonych pomidorów w oleju (+ 4-5 łyżek oelju z suszonych pomidorów)
4) 3 marchewki z rosołu
5) pietruszka z rosołu
6) sól, pieprz czarny
7) suszona bazylia
8) olej
Dodatkowo:
1) olej do smażenia
Czebureki z mięsem z rosołu i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy aby powstało jednolite, zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
2.Przygotowujemy farsz:
1) Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2) Mięso z rosołu, marchewkę i pietruszkę mielimy.
3) Suszone pomidory kroimy w kostkę.
4) W misce mieszamy zmielone mięso, marchewki, pietruszkę, dodajemy podsmażoną cebulkę wraz z olejem na którym się smażyła, suszone pomidory oraz 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów i wszystko mieszamy. Na koniec doprawiamy suszoną bazylią, solą i czarnym pieprzem.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki, formujemy wałek i kroimy go na ok. 16 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek, na jego połowie układamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi
4.Tak przygotowane czebureki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Komentarze