Sałatka kalafiorowa z warzywami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sałatka, która szczególnie przypadła do gustu moim domownikom. Sałatka z kalafiora z dodatkiem warzyw, w mocno pomidorowym sosie wzbogaconym o suszone pomidory oraz mnóstwem aromatycznych ziół i przypraw.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1100 – 1200 oczyszczonego kalafiora
    260 g obranej białej cebuli
    160 g pora
    160 g obranej marchewki
    4 ząbki czosnku
    3 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 opakowanie suszonych pomidorów (produkt suszony 100 g – składniki: 81,8% pomidory, 9% olej słonecznikowy, sól, przyprawy)
    2/3 szklanki oleju
    2/3 szklanki octu 10%
    5 szklanek wrzącej wody
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżka sosu Worcester
    5 łyżeczek przyprawy typu Vegeta
    po 1 łyżeczce suszonych ziół – tymianku, oregano, natki kolendry
    6 kulek ziela angielskiego
    6 suszonych jagód jałowca
    1 łyżeczka całych ziaren czarnuszki
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka całych ziaren gorczycy białej
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki mielonej papryki ostrej
    ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
    4 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    ¼ łyżeczki pieprzu białego mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka kalafiorowa z warzywami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka kalafiorowa z warzywami w sosie pomidorowym 1. Do garnka włożyć pokrojone w półplastry – cebulę, pora, marchewkę i obrany czosnek. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, wsypać suszone zioła, ziele angielskie, rozgniecione jagody jałowca, czarnuszkę, kminek, gorczycę, kurkumę, paprykę słodką i ostrą oraz kardamon, dołożyć koncentrat, wlać olej, sos sojowy i sos Worcester. Składniki dusić 10 min, często mieszając.
    Następnie dodać rozdrobnionego kalafiora, wsypać Vegetę, cukier oraz pieprz czarny i biały, wlać ocet i wrzątek. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 25 min, co jakiś czas mieszając.
  • Sałatka kalafiorowa z warzywami w sosie pomidorowym 2. Następnie dołożyć natkę pietruszki, wymieszać i gotować jeszcze 2 – 3 min. Sałatkę wystudzić.

Porady

Wystudzoną sałatkę należy przełożyć wraz z sosem do zamykanych pojemników i przechowywać w lodówce do 1 miesiąca. Sałatkę można przełożyć wraz z sosem do słoików i krótko pasteryzować - wtedy sałatkę można przechowywać w piwnicy do 6 miesięcy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować