Ostry sos z ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostro-kwaśny sos z ogórkiem, chilli i szczypiorkiem. Świetnie pasuje do ryb i mięs. Zaczerpnięty z tajskiej książki kucharskiej.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ogórek zielony - 1 gruntowy lub 1/2 szklarniowego
    Cebula dymka razem ze szczypiorkiem - 1 większa
    Papryka chilli - 1 szt lub
    Pasta z papryki chilli - 1 łyżeczka
    Cukier palmowy - 1 łyżka
    Ocet - 1 łyżka
    Woda - 150ml
    Sól - szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mizeria Sosy Dodatki

Ostry sos z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ostry sos z ogórkiem 1. Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dymkę w wiórka, szczypiorek siekamy.
    Do wody dodajemy cukier, podgrzewamy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet, paprykę lub pastę, sól i cebulę. Po ostygnięciu dodajemy ogórka i szczypiorek.
    Podajemy w temperaturze pokojowej lub schłodzony.
    Świetnie pasuje szczególnie do smażonych ryb.

Porady

Tradycyjnie ten sos jest bardzo wodnisty. Jeśli dodacie więcej ogórka można podawać go jako sałatkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ostry sos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować