Sum w pietruszkowym pesto na musie z młodego groszku z kokosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierwszy raz kupiłam i zrobiłam filet z suma, mięso ma czerwoną barwę, nie ma w nim ości a po upieczeniu nie czuć w ogóle rybą, jest też bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Do rybki podaję mus z młodego groszku z dodatkiem mleczka kokosowego, przez co mus jest kremowy i ma słodkawy posmak.

Składniki:

  • 400 g fileta z suma (świeży)

    Pesto:
    1/2 pęczka pietruszki
    4-5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
    2 łyżki oleju spod pomidorów
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki soli morskiej

    Mus z groszku:
    400 g mrożonego lub świeżego młodego groszku
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki mleka kokosowego (tej gęstej części)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sum w pietruszkowym pesto na musie z młodego groszku z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na pesto umieść w kielichu blendera i zblenduj (pietruszkę można z łodyżkami).
  • Sum w pietruszkowym pesto 2. Rybę umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek posmaruj pesto z pietruszki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 180 st., rybę piecz przez 25-30 minut.
  • Mus z groszku 3. W garnku zagotuj wodę, posól, wsyp groszek i gotuj aż zmiękknie, jakieś 8 minut. Odcedź i przelej zimną wodą by nie stracił koloru. Przełóż go do kielicha blendera, dodaj mleczko kokosowe i resztę składników i zmiksuj na gładko.
  • 4. Upieczoną rybę podawaj na musie z groszku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Suszone pomidory Sum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować