Strucla makowa w cieście kruchym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To była moja pierwsza strucla makowa w moim wykonaniu, nie dużo wyrasta podczas pieczenia ale za to nie pęka w pieczeniu i się nie rozwarstwia :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    25 dag mąki
    15 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa Makowa:
    25 dag maku
    1/2 szklanki cukru kryształu
    3 jajka
    olejek migdałowy
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Strucla Desery

Strucla makowa w cieście kruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę wysiekać z mąką, dodać przesiany cukier puder,żółtka,śmietanę oraz proszek do pieczenia.Zarobić ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować.
  • 2. Dwie keksówki o wymiarach 200*110*75 wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. Mak sparzyć i zemleć. Dodać masło,cukier,proszek do pieczenia,miód,olejek i utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać.Podzielić masę makową na dwie części i rozsmarować na cieście.Ciasno zwinąć i włożyć do keksówek. Piec w nagrzanym piekarniku ok.55 minut w 160 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masa makowa Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować