Pierożki chinkali w rosole drobiowo wołowym

2.57 (7 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Uwielbiam domowy rosół z mięsnymi pierożkami tu nie dość że rosołek mamy na talerzu to dodatkowo podczas nadgryzania pierożka wypływa mięsny farsz z rosołkiem. No po prostu coś wspaniałego.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Chinkali - pierożki

    Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    szklanka bardzo ciepłej wody
    małe jajko
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy

    Farsz mięsny:
    400 g mielonej wołowiny
    szklanka rosołu
    pieprz i sól

    Rosół drobiowo wołowy
    2 skrzydełka z indyka
    2 kawałki wołowiny na rosół (antrykot, szponder)
    3 marchewki
    pietruszka duża
    kawałeczek kapusty włoskiej
    mały seler
    mały por
    4 ząbki czosnku
    cebula duża opalona
    pieprz kolorowy
    sól różowa himalajska

    Dodatkowo:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

2.57 (7 ocen)

Pierożki chinkali w rosole drobiowo wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz do chinkali:
    Mielone mięso przełożyć do miski i wymieszać wraz z solą, pieprzem. Stopniowo wlewać rosół i mieszać, aż mięso wchłonie cały bulion.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę i zarobić z wodą, solą oraz jajkiem i oliwą. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto, odstawić aby odpoczęło na ok 15 minut pod przykryciem. Następnie ciasto rozwałkować i za pomocą małej literatki wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać sakiewki, skręcając brzegi. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok 10-12 minut.
  • 3. Mięso z indyka i wołowiny oczyścić i zalać zimną wodą ok 4 liter i doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny, dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę przypieczoną na kuchence. Rosół gotować na bardzo wolnym ogniu ok godziny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • 4. Ugotowane pierożki chinkali zalewamy gorącym rosołem. Dekorujemy natką pietruszki i pokrojoną z rosołu marchewką.

Porady

Taki rosół nie dość że jest bardzo syty to do tego rozgrzewa w jesienno zimowe dni. Mięso z rosołu możemy zmielić i wykorzystać w innym daniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować