Makaron z wołowiną w stylu orientalnym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Danie dla miłośników kuchni azjatyckiej, dobrze doprawione z rewelacyjnym stekiem z irlandzkiej wołowiny, która dojrzewała 14 dni. Mięso najlepszej jakości, kruche, soczyste, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Stek krótko zgrillowany w środku musi pozostać różowy.

Składniki:

  • Zestaw A:
    Składniki podstawowe:
    300 g steku z wołowiny irlandzkiej (lub 2 mniejsze)
    200 g brązowych pieczarek
    2 świeże kolby kukurydzy

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    250 makaronu ryżowego wstążki

    Składniki robocze:
    4 liście limonki kaffir
    1 trawa cytrynowa
    1/2 łyżeczki tamaryndowca
    1/2 cm kawałek galgant
    1 świeża chilli
    1 szalotka
    1,5 łyżki oleju z pesetek winogron (do smażenia)
    1 kostka bulionowa warzywna
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka brązowego cukru

    Dekoracja:
    listki kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Stek Stek wołowy Dania z makaronem

Makaron z wołowiną w stylu orientalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowanie steku 1. Stek wołowy powienien być wyjęty z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed przygotowaniem. Stek delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Patelnię grillową nagrzewamy, układamy stek, smażymy go po 2-3 minuty z każdej strony, odkładamy na kawałek folii aluminiowej, zawijamy i odczekujemy 10 minut. Stek nie wolno nakłuwać podczas smażenia, dlatego do przewracania używamy specjanych chwytaczek zamiast widelca.
  • Gotowane kolby kukurydzy 2. Pieczarki oczyszczamy ręcznikiem papierowym ale nie myjemy, kroimy w grube plastry i podsmażamy na patelni grillowej, można razem ze stekiem. Pieczarki grillujemy również krótko. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, ugotuj kolby kukurydzy. Wyjmij z wody a jak ostygną zetnij ziarna.
  • Smażenie przypraw 3. Szalotkę, papryczkę chilli i galgant siekamy drobno. Trawę cytrynową rozbijamy, by uwolnić z niej aromat. Na dużej patelni rozgrzej olej z pestek winogron, wrzuć szalotkę, chilli, trawę cytrynową, tamaryndowca, galgant, liście limonki, przesmaż z 3 minuty często mieszając, dolej 1,5 szklanki wody i kostkę bulionową, wrzuć makaron i gotuj na wolnym ogniu, aż makaron wchłonie wodę, mieszaj często. Gdy zajdzie potrzeba dolej wody. Makaron potrzebuje ok. 6-7 minut by zmiękknąć. Sos dopraw solą i ew. cukrem.
  • Pokrojony stek 4. Stek odwiń z folii, pokrój w cienkie plastry. Dodaj do ugotowanego i gorącego makaronu, dodaj również pieczarki i ziarna kukurydzy, Wymieszaj, ale już nie gotuj. Podawaj z listkami świeżej kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Makaron ryżowy Mięso Steki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować