Nalewka Malinowa Marty

4.5 (176 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam różnego rodzaju nalewki. Robię ich zawsze dużo z różnych owoców, a gdy przychodzą chłodne wieczory miło się rozgrzać kieliszkiem słodkiej nalewki.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg malin
    1,5kg cukru
    0,5 l. spirytusu
    0,5 litra wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki Wódki

Nalewka malinowa marty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Malinówka Marty 1. Malin nie myjemy. Wkładamy je do dużego słoja 4l. i zasypujemy cukrem. Dokładnie ubijam, aby puściły sok i szczelnie zamknęłam w słoiku na 2 dni - każdego dnia kilka razy potrząsając,ale nie otwieramy słoja. Aby uniknąć w ciepłe dni pojawienia się pleśni wlej 1 szklankę wódki.
  • 2. Po 2 dniach wlałam spirytus i resztę wódki. Ponownie odstawiłam na 4 dni i mieszamy codziennie. Odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.
  • 3. Po miesiącu odcedzamy płyn od malin przez sitko i gazę. Przelewamy do wyparzonych butelek i odstawiamy najlepiej na 2-3 miesiące. Nalewaka jest również już do spożycie podczas rozlewania, ale wiadomo im dłużej postoi tym smaczniejsza.

Porady

Nalewaka jest również już do spożycia podczas rozlewania, ale wiadomo im dłużej postoi tym smaczniejsza. Ja dodaje nawet więcej malin wtedy kolor jest intensywny, a nalewka gęsta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Maliny Nalewka Spirytus Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować