Kurczak z mango chutney

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smażony filet z kurczaka z ryżem i ostro - kwaśnym sosem z cebuli i mango.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mango chutney:
    Cebula czerwona - 2szt
    Mango - 1/2 dużego
    Ostra papryczka - 1szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Pomidory z puszki - 300g
    Ocet - 2 łyżki
    Olej - 1 łyżeczka
    Sambal oelek - 1 łyżeczka
    Przyprawy:
    garam masala - 1 łyżeczka
    papryka słodka - 1 łyżeczka

    Ryż - 100g

    Pierś z kurczaka - 1szt duża
    Jajko - 1szt
    Mąka i bułka tarta do obtoczenia
    Pieprz i curry
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos warzywny

Kurczak z mango chutney - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z mango chutney 1. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek przeciskamy. Przesmażamy na oleju pod przykryciem. W międzyczasie kroimy mango na mniejsze kawałki a papryczkę w plasterki. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy mango i papryczkę, pomidory ocet i przyprawy. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, przez 20 minut. Można odrobinę dosłodzić, ale jeśli mango jest dojrzałe to nie ma takiej potrzeby.
  • Kurczak z mango chutney 2. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.

    Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować