Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Babka ziemniaczana w innym wydaniu. Potrawa smakuje na ciepło i na zimno, szczególnie z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu. Babka ma ciekawą formę wizualną po przekrojeniu oraz bogaty aromat. Dla amatorów ziemniaków w sam raz!

Składniki:

  • 1,4 kg obranych ziemniaków (przed obraniem ok. 1,8 kg)
    1 duża biała cebula (150 g)
    3 ząbki czosnku
    150 g masła
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    4 jajka
    2 szklanki wody
    1 szklanka bułki tartej
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1/2 łyżeczki estragonu suszonego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    mielona gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka ziemniaczana 1. Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę, przełożyć do garnka. Cebulę i czosnek obrać, następnie posiekać i dołożyć do ziemniaków. Dołożyć masło, sos sojowy oraz suszone zioła. Całość zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 min bez przykrycia, co jakiś czas mieszając (dość często pod koniec gotowania).
  • Babka ziemniaczana 2. Masę wystudzić. Następnie dodać jogurt, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
  • Babka ziemniaczana 3. Masę przełożyć do okrągłej formy (śr. 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać.
  • Babka ziemniaczana 4. Piec 60 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować