Babka ziemniaczana w innym wydaniu. Potrawa smakuje na ciepło i na zimno, szczególnie z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu. Babka ma ciekawą formę wizualną po przekrojeniu oraz bogaty aromat. Dla amatorów ziemniaków w sam raz!
Składniki:
1,4 kg obranych ziemniaków (przed obraniem ok. 1,8 kg)
1 duża biała cebula (150 g)
3 ząbki czosnku
150 g masła
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
4 jajka
2 szklanki wody
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1/2 łyżeczki estragonu suszonego
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
mielona gałka muszkatołowa do smaku
Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę, przełożyć do garnka. Cebulę i czosnek obrać, następnie posiekać i dołożyć do ziemniaków. Dołożyć masło, sos sojowy oraz suszone zioła. Całość zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 min bez przykrycia, co jakiś czas mieszając (dość często pod koniec gotowania).
2.Masę wystudzić. Następnie dodać jogurt, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
3.Masę przełożyć do okrągłej formy (śr. 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać.
Komentarze