Francuskie ślimaczki z sosem śmietanowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nieodłączna przystawka podczas imprez w domu lub na świeżym powietrzu. Dużą rolę smakową odgrywa sos śmietanowy z mnóstwem kopru , doprawiony sporą ilością świeżo mielonego, czarnego pieprzu.
Jako dodatki salami i ser żółty oraz mozzarella.
Ślimaczki świetnie smakują zarówno same jak i podane z sosem czosnkowym.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    200g salami
    100g sera żółtego
    2 kulki mozzarelli
    Sos śmietanowo-koperkowy:
    250ml kwaśnej śmietany 18%
    4 łyżki majonezu
    1 duży pęczek kopru
    1 płaska łyżeczka soli
    2 płaskie łyżki świeżo mielonego, czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuskie ślimaczki z sosem śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos śmietanowo-koperkowy: Do miski przełożyć śmietanę oraz majonez, dodać drobno posiekany koperek.
    Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • 2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry.
  • 3. Każdy arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować grubą warstwą sosu śmietanowo-koperkowego.
    Ułożyć plastry salami oraz mozzarelli,całość posypać serem żółtym zostawiając puste brzegi ciasta.
    Zwinąć ciasto ścisło w rulon zakładając najpierw dwa boki na farsz.
  • 4. Rulon pokroić w 2 cm plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mozzarella Salami Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować