Pierogi z leśnymi jagodami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Będąc na spacerze w lesie nazbierałam wiaderko jagód, część pomroziłam a z reszty zrobiłam moje ulubione pierogi z leśnymi jagodami polane gotowaną śmietanką z cukrem, tak podane pierogi znikają w mig. Polecam póki jeszcze można je kupić lub nazbierać samemu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    200 ml ciepłej wody
    szczypta soli

    2 szklanki jagód leśnych
    duży kubek śmietany 18%
    2 łyżki cukru kryształu
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z leśnymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jagody leśne 1. Do miski wsypać mąkę, posolić oraz wlać wodę, zarobić gładkie oraz elastyczne ciasto. Ciasto przykryć miską plastikową i odstawić na 15 minut aby odpoczęło.
  • śmietanka 2. Śmietanę przełożyć do garnka i wsypać cukier, gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut aż zrobi się lekko kremowa i aksamitna. Śmietankę ściągnąć z ognia.
  • pierogi 3. Jagody opłukać, oczyścić z listków i osuszyć na sicie. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki a na każdy krążek kłaść po 2 łyżeczki jagód. Ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  • 4. Masło rozpuścić w garnku, ugotowane pierogi przełożyć do masła i delikatnie wymieszać. Pierogi podawać polane śmietanką i posypane jagodami.

Porady

Z tej porcji otrzymałam 25 pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować