Polędwica z dorsza z bukietem warzyw w sosie serowo-paprykowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Smażone polędwiczki z dorsza z dodatkiem warzyw gotowanych na parze, podane z dodatkiem sosu z serka mascarpone i pasty paprykowej. Bardzo smaczne i efektowne danie, doskonale sprawdzi się w odświętnym menu z okazji imienin czy jubileuszu, jak i jako codzienny obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 porcje polędwicy z dorsza (500 g)
    450 g mieszanki warzywnej mrożonej (brokuł, kalafior i marchewka)
    250 g serka mascarpone
    2 łyżeczki łagodnej pasty paprykowej
    ok. 1/2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri
    1 małe jajko
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól
    pieprz cytrynowy
    3-4 łyżki mąki (do panierowania)
    olej do smażenia
    ok. 1/3 strączka ostrej papryczki
    listki zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwica z dorsza z bukietem warzyw w sosie serowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcje ryby płuczemy, osuszamy, solimy i oprószamy pieprzem cytrynowym, odstawiamy na 20-30 minut. Następnie obtaczamy w rozkłóconym jajku i mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie gotujemy warzywa na parze i przygotowujemy sos.
  • 2. Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zioła prowansalskie, zagotowujemy. Zamrożone warzywa przekładamy na sitko i ustawiamy na garnku z wrzątkiem. Przykrywamy i gotujemy na parze 20 minut. Pod koniec gotowania lekko solimy.
  • 3. Serek mascarpone wkładamy do rondelka i ostrożnie podgrzewamy na małym ogniu często mieszając. Kiedy uzyska płynną konsystencję, dodajemy pastę paprykową i ostry sos piri-piri, jeśli trzeba, przyprawiamy solą. Sos jest bardzo gęsty, więc można go rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącej wody lub rosołu.
  • 4. Ugotowane warzywa przekładamy na półmisek, na warzywach układamy usmażone polędwiczki, na warzywa i rybę wykładamy sos. Posypujemy pokrojoną w jak najdrobniejszą kostkę ostrą papryczką, pozbawioną nasion i dekorujemy listkami zielonej pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Można również przygotować podwójną ilość warzyw, wówczas żaden dodatek nie będzie potrzebny.

Porady

Jeśli używamy ryby mrożonej, należy ją rozmrozić i lekko odcisnąć z wody. Zamiast mrożonki warzywnej można użyć świeżych warzyw. Sosu wychodzi dość dużo - jeśli nie wykorzystacie wszystkiego, przełóżcie go do miseczki i wstawcie do lodówki (pod przykryciem) - na drugi dzień będziecie mieć mieć pyszne smarowidło do kanapek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować