Szakszuka z chorizo i papryką (shakshouka)

4.5 (165 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szakszuka z kuchni tunezyjskiej to pyszne i syte śniadanie składające się z jajek sadzonych śccinanych w sosie pomidorowym, czesto doprawianych mielonym kminkiem. To świetna forma ciepłego śniadania. Według własnych preferencji można urozmaicić ją ulubionymi dodtkami, jak mięso czy warzywa

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych świeżych
    -5 jaj
    -100 g chorizo
    -1/2 czerwonej papryki
    -1 łyżka oliwy z oliwek
    -1 ząbek czosnku
    -mielony kminek
    -oregano, bazylia
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Szakszuka z chorizo i papryką (shakshouka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W przypadku świeżych pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    Czosnek obrać, pokroic w plasterki. Papryke i chorizo pokroić w drobna kostkę.
    Na patelni rogrzać oliwę. Wrzucić czosnek i smażyć minutę. Dodać chorizo i paprykę. Przesmażyć dłuższą chwilę.
    Dodać pomidory z puszki lub pokrojone świeże. Całość wymieszać. Zmniejszyć ogień i na średnim dusić kilka minut by sok odparował.
    Na tak przygotowany sos wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i ziołami. Patelnię przykryć i dusić aż białko się zetnie. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Jajka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować