Serowe warzywa z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jarzynka na ciepło przygotowana z marchewki i buraczków z dodatkiem suszonych jagód żurawiny, całość otulona serowym sosem. Smaczny dodatek do obiadu, który przygotujemy w oka mgnieniu.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g obranej, gotowanej marchewki (np. marchewka z rosołu)
    350 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    125 g obranej białej cebuli
    5 obranych ząbków czosnku
    70 g suszonej żurawiny (cięta)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    125 g serka twarogowego 4,3% tłuszczu
    80 g żółtego sera
    2 żółtka
    3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki musztardy chrzanowej
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    szczypta pieprzu cayenne
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    ½ łyżeczki przyprawy do piernika
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serowe warzywa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serowe warzywa z żurawiną 1. W rondlu rozpuścić masło, dodać żurawinę oraz posiekane cebulę i czosnek, wsypać majeranek, curry, przyprawę do piernika i pieprz cayenne. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Serowe warzywa z żurawiną 2. Następnie dołożyć pokrojone w małą kostkę marchewkę i buraczki – smażyć 5 – 7 min, mieszając.
    W osobnym naczyniu wymieszać serek twarogowy, starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej żółty ser, żółtka, sok z cytryny i musztardę. Mieszankę wlać do zawartości rondla, dołożyć natkę pietruszki, całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Jarzynkę doprawić do smaku solą, cukrem i białym pierzem. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować