Dip jogurtowy z ziarnem Chia

5 (153 ocen)

  • 10 min

Wspaniały sos na zimno z ziarnem Chia nadaje się do różnych sałatek, potraw mięsnych domowych i z grilla , ryb, a nawet do gotowanych warzyw, a zwłaszcza brokuła czy kalafiora.

  • 10 min

Składniki:

  • 200-250g Greckiego jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka ziarna Chia
    2 łyżki śmietany 12%
    1 łyżka majonezu
    płaska łyżeczka cukru pudru
    pęczek koperku
    sól i pieprz
    łyżka soku z cytryny lub duża szczypta kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy Sos koperkowy Dip

Dip jogurtowy z ziarnem chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Koperek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. następnie drobno siekamy. Do miseczki wkładamy jogurt, śmietanę i majonez. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodaj posiekany koperek. Doprawiamy do smaku cukrem, solą ,pieprzem i cytryną.. Sos powinien mieć słodkawy posmak ,ale również lekko kwaskowy dlatego bardziej polecam kwasek cytrynowy.

Porady

Sos najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy ziarna napęcznieją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować