Sałatka z krewetkami, awokado i pomarańczą

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna sałatka z krewetkami, awokado i pomarańczami to połączenie, które zachwyci swym smakiem miłośników owoców morza i amatorów owocowych akcentów w wytrawnych sałatkach. Idealnie sprawdzi się na lekką kolację, lunch, posiłek do pracy czy na romantyczną kolację we dwoje.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g roszponki
    1 pomarańcza
    1/2 awokado
    16 krewetek
    1/2 małej czerwonej cebuli
    1/4 szklanki kiełków słonecznika
    1 łyżeczka czarnego sezamu
    Dodatkowo:
    2 łyżki masła
    sól morska świeżo zmielona (do smaku)
    Dressing:
    4 łyżki oleju sezamowego
    1 łyżka soku z pomarańczy
    1/2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    świeżo zmielona sól morska (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Winegret

Sałatka z krewetkami, awokado i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki (jeśli są mrożone) rozmrozić, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, krewetki usmażyć po 1 minucie z każdej strony do zarumienienia. Pod koniec posolić do smaku. Krewetki wystudzić. Składniki dressingu wymieszać. Pomarańczę obrać ze skórki usuwając białe części (albedo) i pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Awokado przekroić na pół usunąć pestkę oraz skórę i pokroić na cienie paski. Na talerzu ułożyć roszponkę, dodać awokado, cebulę, pomarańczę, krewetki i kiełki słonecznika. Posypać sezamem. Przed podaniem polać dessingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować