Szparagi z winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien.
• Białe szparagi dodatkowo obrać cieniutko obieraczką do warzyw.
• Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić białe szparagi i gotować 5 minut, po czym dodać zielone i gotować jeszcze 7 minut. Delikatnie odcedzić i zalać zimną wodą, najlepiej z lodem.
Sos winegret
• Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę.
• Pomidor również pokroić w kostkę, odrzucając nasiona ze środka.
• Oliwę wymieszać z octem, musztardą i przyprawami.
• Drobno pokrojoną paprykę i pomidora wymieszać z sosem. Dodać posiekaną bazylię.
• Szparagi ułożyć na półmisku i polać sosem.
Komentarze