Szparagi z winegretem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Szparagowe szaleństwo trwa... na zimno, w sałatce z pomidorem i papryką w musztardowym sosie winegret. Szybkie, orzeźwiające, eleganckie i smaczne.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • pęczek białych i zielonych szparagów
    • sól, cukier do gotowania szparagów
    Sos winegret
    • 3 łyżki oliwy
    • 3 łyżki octu winnego
    • 3 łyżeczki musztardy
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1 pomidor
    • kilka listków bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Winegret

Szparagi z winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi z winegretem 1. • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien.
    • Białe szparagi dodatkowo obrać cieniutko obieraczką do warzyw.
    • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić białe szparagi i gotować 5 minut, po czym dodać zielone i gotować jeszcze 7 minut. Delikatnie odcedzić i zalać zimną wodą, najlepiej z lodem.
    Sos winegret
    • Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę.
    • Pomidor również pokroić w kostkę, odrzucając nasiona ze środka.
    • Oliwę wymieszać z octem, musztardą i przyprawami.
    • Drobno pokrojoną paprykę i pomidora wymieszać z sosem. Dodać posiekaną bazylię.
    • Szparagi ułożyć na półmisku i polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować