Shoarma z sosem czosnkowym domowej roboty

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Shoarma z sosem czosnkowym domowej roboty To pyszne orientalne danie z mnóstwem przypraw, które nadają aromatu i smaku tradycyjnej piersi z kurczaka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki do marynaty:
    Po 1/2 łyżeczki:
    -pieprzu cayenne
    -kurkumy
    - kardamonu
    -imbiru
    -nasion kolendry
    - czosnku granulowanego
    - cynamonu
    -kuminu
    - czarnego pieprzu
    -1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    -1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej - 1 łyżeczka suszonej pietruszki
    -1 łyżeczka soli
    3-4 łyżki oliwy

    2 pojedyncze średniej wielkości lub 3 mniejsze filety piersi kurczaka

    Sos czosnkowy:
    1 kubek jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    1/2 pęczka świeżego kopru (posiekać)
    1-2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Shoarma z sosem czosnkowym domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i wymieszać z olejem.
  • 2. Pierś z kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki i obtoczyć dokładnie w marynacie. Odłożyć pod przykryciem do lodówki na 30 min.
  • 3. Po tym czasie usmażyć na patelni (niezbyt długo- mięso ma być soczyste, a nie przesuszone). Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 4. Przygotować sos czosnkowy: wszystkie składniki wymieszać w miseczce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Wymieszać. Mieso podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować