Gulasz miodowo-pikantny

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Pyszny gulasz z słodko-pikantną nutą. Idealne danie obiadowe. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
    200 gr wędzonego boczku
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    ½ szkl oleju rzepakowego + 2 łyżki
    ½ szkl sosu chili + 2 łyżki
    4 łyżki miodu
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki musztardy francuskiej
    1 litr wywaru (może być z kostki)
    3 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos chili Gulasz

Gulasz miodowo-pikantny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w krążki. Do wysokiego naczynia wlać olej, ½ szkl sosu chili, 2 łyżki miodu, dodać ząbki czosnku, łyżeczkę soli oraz musztardę francuską. Całość przez chwilę dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą marynatę. Zalać nią mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • 2. W brytfannie rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso z marynatą i przyrumienić na dużym ogniu często mieszając ze wszystkich stron. Następnie dodać wywar, pozostałe 2 łyżki sosu chili oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa – ok. 35 minut, co chwilę mieszając. Jeżeli będzie taka potrzeba dodać jeszcze trochę wywaru. Na samym końcu zabielić gulasz – do naczynia dodać śmietanę oraz 2 chochle sosu z gulaszu, dokładnie wymieszać, wlać do całości i ponownie wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. młodymi ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

Porady

Składniki podane na ok. 6 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować