Gulasz miodowo-pikantny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w krążki. Do wysokiego naczynia wlać olej, ½ szkl sosu chili, 2 łyżki miodu, dodać ząbki czosnku, łyżeczkę soli oraz musztardę francuską. Całość przez chwilę dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą marynatę. Zalać nią mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2.W brytfannie rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso z marynatą i przyrumienić na dużym ogniu często mieszając ze wszystkich stron. Następnie dodać wywar, pozostałe 2 łyżki sosu chili oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa – ok. 35 minut, co chwilę mieszając. Jeżeli będzie taka potrzeba dodać jeszcze trochę wywaru. Na samym końcu zabielić gulasz – do naczynia dodać śmietanę oraz 2 chochle sosu z gulaszu, dokładnie wymieszać, wlać do całości i ponownie wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. młodymi ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Komentarze